Sunday, December 5, 2010

Fırında Susamlı Patates ve Ev Yapımı Ekmekleriyle Mim(n)i Burgerler


Ev yapımı hamburger ekmeği için malzemeler:
  • 2 su bardağı buğday unu
  • 3/4 tatlı kaşığı tuz
  • 2 dolu tatlı kaşığı şeker
  • 3/4 tatlı kaşığı instant kurumaya
  • 1 yumurta çatalla çırpılmış
  • 1/2 tatlı kaşığı zeytinyağı
  • 2 dolu tatlı kaşığı yoğurt
  • 1/4 bardak su
  • Üzeri için susam
Hazırlanışı:

Un,tuz,şeker ve  kuru mayayı bir kaba alıyoruz ve karıştırıyoruz eğer iki kişi çalışabiliyorsak yanımızdaki kişiye oda sıcaklığına getirilmiş yumurta,yoğurt,su ve zeytinyağını başka bir kapta karıştırmasını söylüyoruz :) Bu iki karışımı birbirine ekleyerek 5 dakika kadar yoğuruyoruz eğer hamur yapış yapış olup elinizden çıkmıyor gibi görünüyorsa da korkmuyoruz azıcık un ekleyerek kıvamını bulduruyoruz.Üzeri örtülü bir şekilde hamuru 2 saat dinlemeye bırakıyoruz.(Bu 2 saat içerisinde bir bölüm Friends izleyip ardından köftenin hazırlanmasına geçebiliriz..)
2 saat beklemiş hamuru 5 eşit parçaya ayırıp minik toplar yapıyoruz.Fırın kağıtlı tepsiye yerleştiriyoruz,biz önce bunlar biraz minik mi oldu ne dedik ama pişince kabarıyorlar o yüzden endişeye gerek yok.
Hamur toplarını da 45 dakika beklettikten sonra 2 parmakla üzerlerine hafifiçe bastırıp suyla susamları sürüyoruz.Sonra da 190 derece ısıtılmış fırına.. 20dk sonra hazır.



Burger köftesi için malzemeler:
  • 500gr dana kıyma
  • 1 yumurta
  • 1 adet soğan 
  • 1diş sarımsak
  • Maydonoz
  • 2 yemek kaşığı galeta unu
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı ketçap
  • karabiber,kimyon,pul biber,kekik,yenibahar
Hazırlanışı:

Bütün malzemeleri(1 tatlı kaşığı ketçap dahil) birlikte yoğurduktan sonra buzdolabında 30dk kadar bekletiyoruz.
Köfteleri olabildiğince yassı ve geniş yaparsanız pişmesi daha kolay oluyor,büyüklerini de ekmeklerimize göre ayarlıyoruz;daha sonra az yağda,tavada kızartıyoruz.



Fırında susamlı patates için malzemeler:
  • 4 orta boy patates
  • 3yemek kaşığı zeytinyağı
  • Cheddar peyniri
  • 1 tatlı kaşığı susam
  • tuz
  • pulbiber
Hazırlanışı:

Patatesleri yıkayıp soyduktan sonra elma dilimin incesi bir formda dilimliyoruz,biz fırınlandıktan sonra gördük ki incecik olanlar kıtırlaşıyor gayet hoş oluyor.Yani isteğe göre ince ya da kalın dilimlenebilir.Derin bir kapta zeytinyağı ve baharatları karıştırıyoruz,patatesleri de bu kaba alıp,karıştırıp biraz bekletiyoruz.Fırın kağıtlı tepsiye yerleştirip üzerlerine de cheddar dilimlerini diziyoruz.Fırında cheddarlar bronzlaşana kadar tutuyoruz,gerçek anlamda bronz renk alana kadar.






Hazır olan ekmeklerimize geleneksek ketçap(L)mayonez karışımımızdan sürüp sırasıyla köfteleri,burger peynirlerini,turşuyu,domates,isteğe göre iri soğan halkası ve marulları diziyoruz ve fırından çıkan patateslerimizle servis ediyoruz.
Bon Appetit ! (Julie&Julia'daki Meryl Streep aksanıyla söylenecek :)