Sunday, December 19, 2010

Calzone



 
Hamur için malzemeler:

  • 4 su bardağı un
  • 1/2 paket yaşmaya
  • 2 adet kesme şeker
  • 2 tatlıkaşığı tuz
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı kekik
  • 1 tatlı kaşığı fesleğen
  • 1,5 bardak su 


Hazırlanışı :



Unu eleyerek kaba alıyoruz,içerisine kekik,fesleğen ve tuzu ekliyoruz.Yarım su bardağı suyun içerisinde yaş mayayı 2 kesme şekerle eritiyoruz.Unun ortasında küçük bir havuz oluşturup mayayı ve 4 yemek kaşığı zeytinyağını koyuyoruz.





Ortasından başlayarak yavaş yavaş unu karıştırıyoruz yarım su bardağı suyu da ekleyerek yoğuruyoruz.Pizza hamuru kıvamında olacağından(oklavayla değil elle açılacak formda,yumuşak fakat ele de yapışmayacak kadar yumuşak)ununu ve suyunu bu noktada ayarlıyoruz.




Un serpilmiş bir yüzeyde biraz daha yoğurulduktan sonra altı hafif unlanmış kabın içerisine alıp üzeri kapalı şekilde 30 dakika mayalanması için bekliyoruz nispeten sıcak bir ortamda mayalanması daha hızlı oluyor,bu sürenin sonunda hamur 2 katı hacme çıkmış olacak.


Pesto Sos için malzemeler:
  • 3 dal fesleğen
  • 2 diş sarımsak
  • 4 yemek kaşığı fıstık (kabuksuz ince)
  • 1/2 su bardağı zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı parmesan





Hazırlanışı:

Pesto sos tüm malzemelerin birbirine blenderda karıştırılmasıyla hazırlanıyor. Ancak tatların birbirine iyice işlemesi ve fesleğenin aromasının kaybetmemesi için zahmetli de olsa biz bıçak ve retro bir havan kullandık (Aslında blenderımız olmadığından değil kesinlikle:). Önce fesleğen yapraklarını dallarından ayırıp ince ince kıyıp havanın içine atıyoruz. Aynı şekilde 2 diş sarımsağı da fesleğenlerin arasına karıştırıyoruz. Fıstıkları da havana atıp zeytinyağının az bir kısmını yavaş yavaş dökerek havanda dövmeye başlıyoruz. İstediğimiz kıvama gelene kadar dövüyoruz. Bu sırada parmesan, tuz ve karabiberi de göz kararı koyuyoruz. Güzel kokular çıkmaya başladığında kıyamayıp dövmeyi bırakıyoruz ve başka bir kaba alıyoruz. Burada zeytinyağının kalan kısmını ekleyip karıştırınca pesto sosumuz hazır hale geliyor.


 

Calzone içi için gerekli malzemeler:


  • 2 adet tavuk göğsü
  • 5 adet enginar
  • Mozarella
  • Cheddar peyniri
  • Parmesan

Hazırlanışı:

Tavukları kuşbaşı kesiyoruz. Ufak olmasının faydası var hamuru olabildiğince ince açacağımız için malzeme hafif olmalı. Zeytinyağı döktüğümüz tavada biraz pulbiber, kekik ve karabiber eşliğinde bir kaç sefer çeviriyoruz.
Çok fazla pişirmeden pesto sosun olduğu derin kaba alıyoruz.
 



Enginarları da küp küp kesiyoruz.



Pesto sosla karıştırdığımız tavukların içine enginarları da ekliyoruz.

Bu sırada mayalanan hamuru elimizle pizza hamuru kalınlığında açıyoruz havalı şefler gibi iki elimizin parmak uçlarıyla havadayken döndürerek açma tekniği de uygulanabilir ama çok emin olarak tavsiye edeceğimiz bir yöntem değil,onun yerine parmak uçlarıyla düz yüzey üzerinde yavaş yavaş  yanlara doğru genişleterek yapılabilir.

Ardından malzemeleri yarım kısma yerleştiriyoruz. 





Cheddarı rende olarak ya da ince dilim olarak koyabilirsiniz,mozarellayı da ince daire dilimler halinde diziyoruz.Rendelenmiş parmesanı da koyup hamuru poğaça gibi katlıyoruz,iki ucu birbirne yapıştırıp çatalla üzerinden geçiyoruz.


Önceden 180 derece ısıtılmış fırında yaklaşık 45 dakika üzeri kızarana kadar fırınlıyoruz.

Fırından çıkarıldığında üzerine çok az tereyağı gezdirilebilir ..






Buon Appetito !